Dag 31. Jaca naar Lumbier.

Esco Zag er erg verlaten uit.

Esco
Zag er erg verlaten uit.

Embalse de Yese. Enorm stuwmeer.

Embalse de Yese.
Enorm stuwmeer.

Snelweg tussen Tiermas en Yesa

Snelweg tussen Tiermas en Yesa

Weer terug op de N240 met de snelweg op de achtergrond.

Weer terug op de N240 met de snelweg op de achtergrond.

Hoz de Lumbier

Hoz de Lumbier

image image

Dinsdag 29 juli 2014
Jaca naar Lumbier
Dagafstand: 88 km
Totaal: 1898 km
Snelheid: 15,2 km/u
Max: 43,3 km/u
Max klim: 17%
Stijging: 748 meter

Na de klim van gisteren besloten om er een rustige dag van te maken. Dus niet terug naar de route maar de N240 volgen. Dit schilt 30 km en een flinke klim. De bedoeling was om 75 km te fietsen.
De eerste 35 km was saai en we hadden veel tegenwind en verkeer langs de weg.
Daarna een klein stukje na Berdun gingen de auto’s naar de snelweg en toen kwam er een mooi stuk N240. Bomen langs de weg en de weg was niet meer kaarsrecht.
Helaas voor een schitterend stuw meer kwamen de auto’s er weer op.
We hebben bijna 18 km langs dit stuwmeer gefietst. Vlak voor Tiermas gingen de auto’s weer de snelweg op en volgden wij de oude weg. Eerst door een tunnel en daarna weer prachtig langs het meer tot 2 km Yesa was de weg met een ketting afgesloten. Nog geprobeerd om via een weg naar het klooster over de snelweg heen te fietsen het eerste hek was open maar na een klim van meer dan 17%, we moesten slingert omhoog het was te steil om recht te fietsen kwamen we bij een tweede hek wat gesloten was. Terug naar de wegafsluiting daarbij een paar huizen mensen aan gesproken en die gaven aan dat de berg op naar het klooster het enige alternatief was naast de snelweg. Wij weer terug naar het punt voor Tiermas en daar stond inderdaad een wit bord met Yesa er op wijzend naar de snelweg en daar steil omhoog naar de snelweg toe en toen 7 km over de snelweg, wat een bijzondere ervaring was. Gelukkig was het niet druk maar hoog boven het dal met veel rukwinden voelt niet prettig en uiteindelijk afsluiten met een tunnel van 1680 m is geen feest. Maar wonderwel vond iedereen dit blijkbaar niet vreemd want niemand heeft getoeterd en we zijn er ook niet afgehaald door de politie. Daarna maar niet meer de lus gemaakt via Javier maar direct naar Liedena en gelukkig konden we de dag afsluiten met een verschrikkelijk mooi stuk door de Foz de Lumbier. Hier heeft de Rio Irati met kracht door de nauwe kloof komt. Je rijdt de kloof in en uit via een oude spoortunnel vroeger moest je over de duivelsbrug. Prachtig. Nu op de camping in Lumbier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s